Tietoja
Tekijä ja vuosi
Hannele Kylänpää, 1986.
Kokoelma
Jenny ja Antti Wihurin taidekokoelma
Tekniikka, materiaalit ja koko
Pronssi, 84 x 57 x 40 cm.
Teoskuvaus
Hannele Kylänpää (s. 1948) on kuvanveistäjä, joka on tunnettu etenkin lapsi- ja eläinveistoksistaan. Kylänpää on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa ja Kuvataideakatemiassa. Hänen päämateriaalinsa on pronssi, mutta hän on käyttänyt veistoksissaan myös keramiikkaa ja betonia.
Eläinhahmot ovat Kylänpään teoksissa toistuva teema. Eläinten malleina toimivat hänen omat lemmikkinsä. Kylänpää on kuvannut myös paljon ihmisiä. Ihmisen olemusta hän on tulkinnut vapaan ja kaunistelemattoman, mutta samalla lumoavan muodon avulla. Ihmisiä elävöittää usein liike, silloinkin kun ne ovat pysähtyneessä tilassa. Elämänläheisyys sitoo vuosikymmenien tuotantoa yhteen. Hänen materiaalinkäsittely on hyvin ilmeikästä ja se tukee hyvin hänen aihemaailmaansa.
Kylänpään teosten aiheet ovat vaihdelleet jonkin verran eri elämänvaiheiden mukana. Opiskeluaikana Kylänpää työsti naishahmoja, omien lasten ollessa pieniä teoksiin tulivat mukaan lapset ja myöhemmin tulivat suosituiksi eläinaiheet. Kotoisat aiheet ovat hallitsevia Kylänpään veistoksissa. Kylänpäälle aihe ei kuitenkaan ole taiteessa tärkeintä. Hänen mukaansa melkein mistä tahansa aiheesta voi saada mielenkiintoisen veistoksen. Kylänpää haluaa välittää katsojalle hetkellisen elämyksen ja kokemuksen, että veistoksen hahmo on läsnä katsojalle.
Kylänpää on tehnyt useita julkisia veistoksia, joista ensimmäinen on Lapin lääninhallituksen pihalla sijaitseva noin seitsemän metrin korkuinen Äiti-Lappi (1989). Teoksen lähtökohtana on keveys ja ilmavuus – teoksellaan taiteilija haluaa rikkoa raskaan pronssin tunnun. Vaikka veistos onkin suuri ja raskaasta materiaalista, se on muodoltaan kevyt ja eloisa - ohut varsi pyrkii haihduttamaan massan lähes olemattomiin. Veistoksen on hankkinut Valtion taideteostoimikunta Lapin läänin taidetoimikunnan aloitteesta. Toimikunta kutsui veistoksen tekijäksi Hannele Kylänpään, joka sai vapaat kädet teoksen toteuttamiseen.