Tietoja

Tekijä ja vuosi

Leena Luostarinen, 1982.

Kokoelma

Valtion taideteostoimikunnan kokoelma

Tekniikka, materiaalit ja koko

Öljyväri kankaalle. 130 cm x 180 cm.

Teoskuvaus

Taidemaalari Leena Luostarinen (1949–2013) nousi maineeseen 1970–80-lukujen vaihteessa uuden ekspressionistisen maalauksen myötä. Vuonna 1974 Luostarinen sai arvostetun Suomen Taideyhdistyksen dukaattipalkinnon. Hän teki yöleoparditeemastaan useita variaatioita ja 1980-luvulla hänestä tuli erittäin pidetty taiteilija Suomessa. Vuonna 1988 hänet valittiin Helsingin juhlaviikkojen vuoden taiteilijaksi.

Luostarinen vaikutti myöhempiin taiteilijapolviin merkittävästi. Hän toimi lehtorina ja maalaustaiteen professorina Kuvataideakatemiassa 1990-luvulla. Hänet palkittiin Pro Finlandia –mitalilla vuonna 1995 ja vuonna 2007 hänelle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan komentajamerkki.

Yöleopardi on kookas maalaus, jossa siveltimen jäljet näkyvät ja värien roiskeet ovat läsnä. Värit ovat voimakkaat ja symboliikka vahvaa. Maalauksessa näkyy Luostarisen matkat Eurooppaan, Pohjois-Afrikkaan ja Aasiaan. Luostarisen tuotannosta tutut sfinksit, kissaeläimet ja toisiinsa kietoutuneet käärmeet ovat arkkityyppisiä symboleja, joita Luostarinen muokkasi mielensä mukaan osaksi henkilökohtaista visuaalista kieltään.

Kuvagalleria