Tietoja

Tekijä ja vuosi

Tapani Rantala, 2017–2019.

Kokoelma

Lapin yliopiston kokoelma

Tekniikka, materiaalit ja koko

Öljyväri vanerille, 252 cm x 492 cm.

Teoskuvaus

Tapani Rantala opiskeli Repin-instituutissa Leningradissa vuosina 1973–1975. Hän on ollut urallaan erittäin kysytty ja pidetty muotokuvamaalari etenkin Pohjois-Suomessa. Rantala tunnetaan realistisesta maalausotteestaan.

Rantala on maalannut muotokuvien ohella myös suurikokoisia maalauksia yritysten tiloihin ja julkisiin tiloihin. Näitä usein panoraamamuotoon toteutettuja maisemallisia pohjoisen luonnon ja ihmisen kuvauksia löytyy Rovaniemeltä Santa Claus hotellin aulasta, Ylitornion kunnanviraston pääaulasta, Ivalon lentokentän aulasta, Veitsiluodon tehtaiden pääaulasta Kemistä ja Kittilän kultakaivoksen Suurikuusikon kaivoskonttorista.

Tietäjien aika -teokseen Rantala on ikuistanut ihmisiä, jotka ovat tehneet Lapin yliopistossa merkittävän työuran. Katsoja tunnistaa joukosta muiden muassa Lapin yliopiston entisen rehtorin Mauri Ylä-Kotolan, kasvatustieteen emeritaprofessori Kaarina Määtän ja arktista keskusta johtaneen Timo Koivurovan.

Teoksessa mytologisen maailman noidat ja šamaanit kohtaavat paikallishistorian sävyttämässä maisemassa pohjoisen akateemisen maailman.

Kuvagalleria