Tietoja

Tekijä ja vuosi

Juhani Tuominen, 1999.

Kokoelma

Valtion taideteostoimikunnan kokoelma

Tekniikka, materiaalit ja koko

Akryyli kankaalle ja puulle. 140 cm x 510 cm x 10 cm.

Teoskuvaus

Taidemaalari ja kuvataiteen emeritusprofessori Juhani Tuominen (s. 1949) opiskeli vuosina 1970–74 Suomen Taideakatemian koulussa. Tuominen teki pitkän uran Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kuvataiteen professorina.

Tuomisen teos Odotushuone on valtion taideteostoimikunnan tilaustyö Rovaniemen hovioikeuden aulaan. Maalaus on mitoitettu ja viritetty aulatilan suomiin puitteisiin ja arkkitehtuurin karaktääriin osiensa koko, kokonaisuuden korkeus, leveys ja syvyys huomioon ottaen.

Maalauksen aiheena on hautahuoneen hahmo, jossa hiljaiset arkut odottavat muistoarkkuina nimiänsä kantavien vainajien elämäntyön arviointia viimeisellä tuomiolla. Toisto on elämän ja ihmisen tekemisien jatkumoa sukupolvesta toiseen. Odotus on tyyntä ja rauhallista. Hovioikeuden aulatila on myös odotustila.

Maalauksen kokonaisuuden tarkoitus on rauhoittaa tilaa syyttämättä ketään ja henkilöimättä ketään. Maalaus liittyy myös olennaiselta osaltaan Juhani Tuomisen taiteellisen tuotannon tematiikkaan, joka on saanut alkunsa osmaniajan turkkilaisista hautarakennuksista (türbe).

Teos siirrettiin Lapin yliopiston tiloihin hovioikeuden uudistustöiden vuoksi vuonna 2021.

Kuvagalleria