Tietoja

Tekijä ja vuosi

Matti Nurminen, 1986.

Kokoelma

Valtion taideteostoimikunnan kokoelma

Tekniikka, materiaalit ja koko

Veistos, koivu. Korkeus 185 cm.

Teoskuvaus

Rovaniemeläislähtöinen kuvanveistäjä Matti Nurminen (s. 1947) kuuluu siihen suurten ikäluokkien taiteilijasukupolveen, joka on tullut tunnetuksi konkretistisen perinteen muotokielestä. 2000-luvulla Nurminen on toteuttanut myös esittäviä aiheita. Nurmisen töiden varma ja viileä selkeys viestii vakavuudesta ja vakaudesta, mutta hänen teoksistaan löytyy myös kekseliästä ja napakkaa huumoria, jopa piikikästä yhteiskuntakritiikkiä.

Nurminen opiskeli Taideteollisen oppilaitoksen iltakoulussa vuosina 1969–71 ja Suomen taideakatemian koulussa 1971–75. Hän debytoi vuonna 1974 Helsingissä.  

Matti Nurmisen laaja taiteellinen tuotanto koostuu mitalitaiteesta, pienoisveistoksista ja monumentaalisista veistoksista. Hän käyttää perinteisiä veistosmateriaaleja kuten kiveä, pronssia ja puuta. Nurminen tunnetaan myös julkisista teoksista. Rovaniemen hovioikeuden ovireliefit ovat hänen käsialaansa.

Valtion taideteoskokoelman teos Nimetön on kuin kävelylle lähtevä T-kirjain, jonka hidastetun liikkeen voimme kokea konkreettisesti. Tämän kenties saattaisi kuulla lapsen suusta. Vakavaa, vakaata, mutta leikkisää.

Kuvagalleria