Tietoja

Tekijä ja vuosi

Annu Vertanen, 1998.

Kokoelma

Valtion taideteostoimikunnan kokoelma

Tekniikka, materiaalit ja koko

Grafiikka, puupiirros. 2 osaa, joista molemmat 153 x 90 cm.

Teoskuvaus

Valtionpalkittu taidegraafikko Annu Vertanen (s. 1960) opiskeli Kankaanpään taidekoulussa 1980–1983, Lahden muotoiluinstituutissa 1998–2000 ja Aalto-yliopistossa 2005–2013. Hän kuuluu Anita Jensenin ohella suomalaiseen taidegraafikkosukupolveen, joka uudisti taidegrafiikan ilmaisua ja viitoitti tietä suurikokoisempaan ja tilallisempaan taidegrafiikkaan. Vertasta pidetään myös maalauksellisen puupiirroksen edelläkävijänä Suomessa.

Vertasen teokset valtaavat usein koko näyttelytilan. Hän on luonnehtinutkin työskentelytapaansa tapetoinniksi, mikä kertoo hänen jokseenkin ironisesta suhtautumisestaan taidegrafiikan käsityöperinteeseen. Vertasen ilmaisun perusperiaatteet ovat kuitenkin maalaustaiteessa, ja hän aloittikin uransa taidemaalarina. Vertanen painaa usein värinsä päällekkäin, ei niinkään vierekkäin, kuten perinteisessä taidegrafiikassa oli tapana.

Vertasella on myös laaja kokemus taidegrafiikan opettamisesta ja on toiminut Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa taidegrafiikan professorina vuodesta 2016 alkaen.

Kuvagalleria