Lapin yliopistolle sijoitettu taidekokoelma koostuu ennen kaikkea kahdesta merkittävästä kokoelmasta. Toinen on Kari Huhtamon Taidesäätiön kokoelma, joka on perustettu vuonna 2005. Toinen merkittävä osa yliopiston taideteoksista kuuluu Valtion taideteostoiminnan kokoelmiin. Yliopistolla on myös pari teosta Jenny ja Antti Wihurin -säätiön kokoelmasta.

Kari Huhtamon taidesäätiön kokoelma

Kari Huhtamon Taidesäätiön kokoelma perustettiin vuonna 2005, ja samana vuonna solmitun yhteistyösopimuksen nojalla Säätiö sijoitti kaksikymmentäkaksi Huhtamon teosta Lapin yliopiston yleisötiloihin ja pihoille. Kyseessä on poikkeuksellisen laaja yksittäisen taiteilijan esillepano julkisessa tilassa. Veistokset luovat kattavan kuvan Huhtamon omaehtoiseen modernismiin. Muotokielen juuret ovat Kari Huhtamon lapsuuden luonnonmaisemissa ja kansainvälisessä abstraktissa taiteessa. Ilmaisu saa muotonsa viileän viimeistellyissä ja terävästi leikkaantuvissa teräspinnoissa, aineettoman kevyissä putki- ja lankakonstruktioissa ja eri tasojen kanssa leikittelevissä reliefeissä.

Valtion Taideteostoimikunnan kokoelma

Valtion taideteostoimikunta hankkii taideteoksia sijoitettavaksi valtion virastoihin ja laitoksiin rikastuttaen koko Suomea. Sillä on yksi Suomen laajimpia taidekokoelmia, sillä siihen kuuluu yli 14 000 teosta kuvataiteen eri alueilta. Sen periaatteena on hankkia mahdollisimman monipuolisesti ajankohtaista nykytaidetta. Lapin yliopistomme julkisissa sisä- ja ulkotiloissa on esillä yhteensä noin viisikymmentä taideteostoimikunnan kokoelmaan kuuluvaa teosta 1970-luvulta 2000-luvun alkupuolelle.

Lapin yliopiston kokoelma

Lapin yliopisto on verrattain nuori korkeakoulu, se on perustettu 1979. Yliopistolla ei ole valtavan pitkää historiaa, vaan se toimii tässä ja nyt luoden uutta historiaa päivittäisen toiminnan, tutkimuksen ja taiteen tekemisen kautta. Sekä yliopistorakennusten arkkitehtuuri että kampuksen sisältämä taide tukee nykyisyyteen suuntautumista. Yliopiston päärakennus valmistui 1987, ja viimeisin laajennus eli taiteiden tiedekuntana toimiva F-siipi vuonna 2006.

Jenny Ja Antti Wihurin rahaston kokoelma

Jenny ja Antti Wihurin rahaston lahjoittamaan suomalaisen nykytaiteen kokoelmaan kuuluu noin 3500 teosta. Kokoelma on lahjoitettu Rovaniemen taidemuseolle ja se on yksi merkittävimmistä nykytaiteen kokoelmista Suomessa. Nämä kaksi teosta on sijoitettu Lapin yliopistolle lokakuussa 2021, ja ne ovat esillä toistaiseksi.