Tietoja

Tekijä ja vuosi

Kari Huhtamo, 1999.

Kokoelma

Kari Huhtamon Taidesäätiön kokoelma 

Tekniikka, materiaalit ja koko

Ruostumaton teräs, levy 3 mm. 265 cm x 142 cm x 120 cm.

Teoskuvaus

Iso Aamuaurinko on hyvä esimerkki Kari Huhtamon taiteen 1900-luvun lopussa vahvistuneesta juonteesta, jossa veistokset lähestyvät minimalismille ominaista ajatusta jakamattomasta, ”yksisoluisesta” kappaleesta, joka ilmaisee vain yhden asian. Koivunlehden tai sydänkuvion kaltaiseen muotoon leikattu teräslevy on symmetrisesti taitettu keskeltä, jolloin teos muodostaa itse oman jalustansa. Se sijaitsee samassa tilassa katsojan kanssa ja hakee asentonsa. Tukirakenteita ei tarvita.  

Veistoksen pinnan rikkoo sarja keskenään samansuuntaisia viiltoja, jotka keventävät teoksen visuaalista vaikutelmaa ja mielikuvaa teräksen raskaudesta. Veistos on samanaikaisesti sekä herkästi ympäristöään peilaava että lähes läpikuultava. Sitä on helppo lähestyä valoilmiönä, johon sen nimikin viittaa.  

Isolla Aamuauringolla on sisartyö Iso Ilta-aurinko, 1999. Teoksia erottaa toisistaan vain teräspintaan tehtyjen viiltojen määrä ja leveys, yksityiskohta, jolla on suuri vaikutus katsojan kokemukseen. Aamuveistoksessa on uutta päivää aavistelevaa herkkyyttä, iltaveistoksessa puolestaan horisonttia kohti painuvan auringonkehrän raskautta.