Tietoja
Tekijä ja vuosi
Kalle Lampela ja Eemil Karila, 2007.
Kokoelma
Lapin yliopiston taidekokoelma
Tekniikka, materiaalit ja koko
Veistos, betoni, korkeus 3 m.
Teoskuvaus
Teos on osa Locations of Emancipation -konferenssin näyttelyä (29.8.-1.9.2007 Lapin yliopistossa). Taiteilijoiden mukaan teoksen ideana oli piikitellä Rovaniemellä hegemoniseen asemaan nostettua joulupukkiturismiteollisuutta. Teoksessa stalinistinen ja fasistinen patsasestetiikka yhdistyy kapitalistiseen markkinaestetiikkaan. Teoksen nimi tulee siitä, että Stalinin ajan koristeellista arkkitehtuuria ja veistostaidetta kutsuttiin “hullun kondiittorin märäksi päiväuneksi.” Confectioner kääntyy englanniksi kondiittoriksi. Teoksella kapitalistista totalitaarisuutta rinnastetaan totalitaristisiin diktatuureihin. Kritiikin ytimessä on ajatus siitä, että joulupukin visuaalinen ilme on otettu amerikkalaistyyppisestä kaupallisesta jouluperinteestä ja se on erkaantunut suomalaisista ja lappilaisista jouluperinteistä.
Tekotapaa inspiroi kahdesta palasta koostuva suklaapukki. Betonin käyttäminen materiaalina kumpusi siitä, että Lapin sodan aikaisten betonibunkkerien rauniot olivat osa Karilan ja Lampelan lapsuutta Rovaniemen Rantavitikalla, muistuttaen menneestä ja tuoden betoniestetiikan osaksi jokapäiväistä arkea. Teoksen tarkoituksena on sammaloitua, ja muuttua unohdetuksi bunkkeriksi jonakin päivänä. Vuosi teoksen valmistumisesta Karila ja Lampela tervasivat ja höyhensivät patsaan, josta paikalliset sanomalehdet ja radio uutisoivat vandalismina. Asia ratkesi, kun yliopiston turvallisuuspäällikkö otti yhteyttä Lampelaan, joka paljasti hänelle, että operaatio oli osa teoksen edelleen työstämistä.
Lampela ja Karila työskentelivät kollektiivina Contemporary Santa Claus Artist Association CSCAA vuosina 2004–2008. Kollektiivin nimi otettiin siitä, että rovaniemeläiset yritykset käyttivät joulupukin nimeä ahkerasti. CSCAA:n tuotantoon kuuluu installaatioita, maalauksia, piirustuksia, videoita, julisteita ja veistoksia. CSCAA esiintyi myös erilaisissa tilaisuuksissa ja piti muutaman luennon.
Teokset: