Tietoja
Tekijä ja vuosi
Heidi Hänninen, 2013.
Kokoelma
Lapin yliopiston kokoelma
Tekniikka, materiaalit ja koko
Veistos, betoni, muoviset kirjaimet. 2 m x 1,5 m x 1,5 m
Teoskuvaus
Kaatumaton – Kommunismin ja kapitalismin muistomerkki on Heidi Elisabeth Hännisen (1982 -) vuonna 2013 valama betonipatsas. Teos tarkastelee nykyistä yhteiskuntajärjestelmäämme, peilaten kapitalismin valta-asemaa kaiken kestäväksi ajateltuun kommunismiin menneisyyden Neuvostoliitossa.
Hänninen kirjoittaa teoksen ulkomuodon pohjautuvan Neuvostoliitossa aikanansa suosittuun Nevaljashka –leluun.
“Nevaljashka, ei horjumaton mutta Kaatumaton. Pallokasvoinen ja suurisilmäinen nukke, joka edustaa muutamille neuvostoaikana syntyneille sukupolville heidän elämänsä ensimmäistä leikkikalua. Kommunismin tuote, joka kantaa historian sille langettamaa taakkaa edustaen systeemiä, jonka ei pitänyt koskaan kaatua.”
Betonista valettu isokokoinen nukke kommentoi leluissa heijastuvaa jatkuvaan kulutukseen nojaavaa kulttuuriamme. Teoksen nimi lukee jalustassa värikkäin muovisin kirjaimin luoden lisää merkitystasoja katsojalle.
“Neuvostoliitto romahti kuitenkin rysähtäen kuin betoninen Nevaljashka konsanaan. Onko kapitalistinen järjestelmämme yhtä kestävä kuin naapurimaamme järkkymättöminä seisovat ja kivisin katsein eteensä tuijottavat Lenin-patsaat? Ihmismielen ensimmäiset vallankumoukset tapahtuvat lastenhuoneen lattialla ja myöhemmät näyttäytyvät jokapäiväisinä, jopa tylsän arkisina valintoina tai epätoivoisena tasapainotteluna omantunnon ristitulessa. Voiko tyhjän päällä tasapainottelevan ja massakulutuskäyttäytymiseen taipuvaisen nykyihmisen mieli kaatua vai tarvitseeko se alleen betonijalustan?”
Teos sijaitsee Lapin yliopiston pihalla, rakennuksen F-siiven takana kampusta kiertävän kulkutien varrella.
Heidi Elisabeth Hänninen (KuM, TaM) on taiteilija, kuvataideopettaja ja aktivisti. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2016 veistotaiteeseen erikoistuen sekä taiteen maisteriksi Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen koulutusohjelmasta vuonna 2017. Hän hyödyntää taiteessaan monia erilaisia tekniikoita ja materiaaleja, betonivalusta videotaiteeseen, valokuvaan ja kirjoittamiseen. Hän käsittelee taiteessaan usein ajankohtaisia poliittisia aiheita, inspiroituen eri kulttuureista, niiden historiasta ja uniikeista piirteistä. Yhteiskunnallinen valveutuneisuus on toiminut myös luontevana kipinänä Hännisen työlle yhteisötaiteen parissa. Uudenmaan taidetoimikunta on palkinnut 2022 Hännisen taidepalkinnolla yhteisöllisestä työskentelystä Kontula Art School –katutaidehankkeesta.
“Minulle taide on maailman ymmärtämisen ja muuttamisen muoto, tapa tarkastella yhteiskuntaa ja toimia aktiivisesti sekä vuorovaikutteisesti sen osana.”
Teokset: