Tietoja

Tekijä ja vuosi

Fritz Jacobsson, 2001.

Kokoelma

Lapin yliopiston kokoelma

Tekniikka, materiaalit ja koko

147 x 116,5 cm

Teoskuvaus

Itseoppinut taidemaalari Fritz Jacobsson (s. 1940) on Suomen tunnetuimpia ja tuotteliaimpia muotokuvamaalareita. Jacobssonin kuuluisimmat muotokuvat ovat Ruotsin Kuningatar Silvian muotokuva ja Paavi Johannes Paavali II:n muotokuva. Jacobsson on lisäksi maalannut kymmeniä muotokuvia suomalaisten suuryritysten johtajista ja vuorineuvoksista. Muotokuvien lisäksi hänen repertuaaristaan löytyy maisemamaalauksia ja asetelmia.

Esko Riepulan muotokuva edustaa niin sanottua valtiomiesmuotokuvaa, jossa Lapin yliopiston pitkäaikaisin rehtori seisoo ylväänä rehtorinviitassaan käätyineen. Rehtorin viitta ja käädyt ovat yliopiston tunnuksia, joita Lapin yliopiston rehtori käyttää akateemisissa juhlatilaisuuksissa, kuten yliopiston lukuvuoden avajaisissa ja tohtoripromootioissa. Näin on luontevaa, että viitta ja käädyt on kuvattu tarkasti myös muotokuvassa. Vuonna 1987 käyttöön otetut hopeiset käädyt on suunnitellut kultaseppämestari Juha Janger. Käätyjen ketjun 22 palaa ovat saaneet muotonsa tuulen tuivertamasta lumikinoksesta, ja niiden etu- ja takaosassa toistuu Lapin yliopiston kidetunnus.

Riepula on muotokuvassaan erittäin tunnistettava. Jacobssonin maalaustekniikka tuleekin lähelle fotorealistista jälkeä, jolloin mallin kasvot ovat valokuvamaisen tarkat. Muotokuvan tausta on taas maalauksellisempi. Jacobsson on elävöittänyt taustan käyttämällä keltaisen ja sinisen väreilevää vuoropuhelua.

Kuvagalleria