Tietoja

Tekijä ja vuosi

Kari Huhtamo, 1988.

Kokoelma

Kari Huhtamon taidesäätiön kokoelma

Tekniikka, materiaalit ja koko

Teräs, 68 cm x 35 cm x 235 cm

Teoskuvaus

Kari Huhtamon taiteessa ääriviiva on aina tärkeämpi kuin veistoksen massa. Tämä näkyy kaikissa hänen teoksissaan, mutta erityisen hyvin se näkyy Autuaan kaltaisissa teoksissa, jotka on tehty ohuesta teräsputkesta. Näitä veistoksia voisi itse asiassa kutsua tilaan tehdyiksi piirustuksiksi, viivakonstruktioiksi, joista materiaalin peilinkirkas kiilto tekee hetkittäin lähes aineettomia.

Huhtamo luokitellaan usein konstruktivistiksi. Pitää myös paikkansa, että hän sommittelee teoksensa abstraktin taiteen peruselementeistä, viivoista, kulmista ja kaarista. Ääriviivan ja piirustuksen keskeinen osuus kuljettaa kuitenkin mukanaan ajatuksia kuvista ja niiden monista mahdollisista tulkinnoista, joista ihmishahmo tai jokin luonnossa koettu elämys ei koskaan ole kaukana.

Toisaalta Huhtamon konstruktioiden voi nähdä sisältävän 1900-luvun modernismista matkan varrelta mukaan tarttuneita aineksia, kuten Paul Kleen ja Joan Mirón taiteen leikillisyyttä sekoittuneina funktionalismin rationaalisuuteen ja art decon koristeellisuuteen.